Kalendarz

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« kwi    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zblogowani

zBLOGowani.pl

SKŁADNIKI

  • 400 gr mąki (np. 100gr żytniej, 150gr razowej pszennej 150 gr pszennej)
  • 325 ml ciepłej wody
  • 15 gr świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • spora łyżeczka soli

Razowe pieczywo jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Możemy jeść chleb codzienny z mąki pełnoziarnistej, to idealny sposób, bo wiemy jaką mąkę użyliśmy, w sklepie nie ma tej pewności – ciemne pieczywo może być po prostu zabarwione karmelem. Przepis można modyfikować, używać tylko jednego rodzaju mąki, zmniejszyć ilość mąki, dać płatki, otręby albo ziarna, dodać przypraw – czarnuszka, kminek, są mieszanki przypraw do chleba.

 

Zalać drożdże trzema łyżkami ciepłej wody, wymieszać z łyżeczką cukru. Przez jakieś 10 minut wyrabiać wszystkie składniki (najlepiej robotem z miską i hakiem do ciasta drożdżowego). Konsystencja ciasta nie przypomina milusiej drożdżowej kuli, raczej dość gęsty klejący się glut. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej np. słonecznikiem (ja mam specjalną do chleba o wymiarach 20x10x7,5 – wysokość, kupioną w Tesco. Można piec w każdej innej foremce, ale w takiej ma lepszy kształt kwadratowych kromek), przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę – powinno podwoić objętość – czyli dojść do brzegów formy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik. Pieczemy 20 minut w temperaturze 230 stopni i 25 minut w 200. Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę albo koszyczek, chodzi o to żeby spód odparował.

Źródła:
KOMENTARZE: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

captcha

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>