Kalendarz

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« kwi    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zblogowani

zBLOGowani.pl

Jak zrobić tort

0 odpowiedzi
23
paź
2013
Ciasto:
  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W życiu prawie każdej kobiety nadchodzi ten dzień kiedy trzeba zrobić tort. Spody z supermarketu są niesmaczne i nie wiadomo z czego są tak naprawdę, a Ty zapomniałaś zamówić w cukierni, a dziecko ma jutro urodziny. Sprawa jest bardzo prosta, tylko trzymaj się przepisu (zarówno jeżeli chodzi o składniki, jak i sposób wykonania). Co prawda moja mama potrafi zrobić pyszny sernik, bo jej się mleko zsiadło, ale ja wolę nie ryzykować.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno (lepiej się ubijają zimne, jak zapomnę wsadzić jajka do lodówki, to po oddzieleniu żółtek wsadzam białka na 5 minut do zamrażarki – nastawić minutnik żeby nie zapomnieć). Po ubiciu (wiadomo że piana jest ubita kiedy po odwróceniu miski do góry nogami nie wypada – odwracać ostrożnie  :) ), dodać żółtka rozmieszane z 2 łyżkami wody. Ubijać z cukrem około 5 minut. Do tego dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać delikatnie i starannie wszystko razem. Posmarować tortownicę masłem (przepis na okrągłą 24 cm), sam spód, brzegów nie smarujemy! Ma to na celu uzyskanie ładnego i równego kształtu ciasta (jak posmarujemy brzegi, ciasto się odklei i zapadnie trochę do środka). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) do zezłocenia – około 30 minut. Możemy wyjąć i sprawdzić patyczkiem (ja używam takiego do szaszłyków, ale może być zapałka) czy nie jest mokre – wbijamy w kilku miejscach i patrzymy czy jest obklejone ciastem. Po upieczeniu objeżdżamy nożem brzegi żeby „odkroić” ciasto od brzegów foremki. Ja piekę ciasta nastawiając piekarnik na grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na drugiej półce od dołu piekarnika. (Łopatologicznie, ale zakładam że ktoś piecze pierwszy raz).

Masa:

Ja robię budyniową, bo jest trochę lżejsza – gotuję 2 budynie w mniejszej ilości mleka – jeżeli mleka ma być litr, to robię jedną szklankę mniej. Studzę. Ucieram kostkę masła (200 gr) w temperaturze pokojowej i po łyżce dodaję przestudzony budyń. Nie próbować na odwrót bo się zwarzy (sprawdzałam). Jak się znudzi budyniowa to można dodać coś do niej, nie polecam aromatów z supermarketu, mają nieziemsko sztuczny smak. Łyżka kakao? W każdym razie ja przekrawam tort na pół (ostrym nożem, ale patent z nicią dentystyczną jest do wykorzystania). Wierzch można udekorować owocami (byle niezbyt mokrymi), brzegi obsypać płatkami migdałów, albo zmielonymi orzechami. Ładnie wygląda też ubita śmietana (tylko pamiętać że ubijamy śmietanę 36%, nie mniej – z cukrem) i np. małymi bezami (można kupić).

PS Z tego samego przepisu można zrobić boską WZ-tkę – ale trzeba wziąć półtorej porcji ciasta. Przekładamy bitą śmietaną, polewamy polewą czekoladową i robimy na wierzchu kupki z bitej śmietany.

Źródła:
KOMENTARZE: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

captcha

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>