Kalendarz

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« kwi    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zblogowani

zBLOGowani.pl
Składniki:
  • 500 gr mąki (np. 200 gr razowej pszennej 300 gr pszennej)
  • 325 ml ciepłej wody
  • saszetka (7 gr) suszonych drożdży
  • łyżeczka soli

Przepis jest bardzo prosty, liczy się jakość składników i technologia. Pizzy nie piecze się pół godziny w 180 stopniach. Bardzo ważny jest długi czas wyrastania – dzięki temu jest elastyczna. Najlepsza jest pizza na cienkim cieście.

Do mąki wmieszaj sól, do wody drożdże. Połącz składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne (ja początkowo wyrabiam 10 minut robotem z hakiem do ciasta drożdżowego, następnie na stolnicy, sposób można podejrzeć w filmiku, przepis jest tego pana). Formuję 4 kule, układam na posypanej mąką blasze, posypuję je trochę mąką, przykrywam ścierką i zostawiam 2 godziny do wyrośnięcia.

Formuję placek, smaruję cienko sosem pomidorowym (w moim wykonaniu to passata pomidorowa, odparowana,  przyprawiona solą, pieprzem i oregano). W wersji wege posypuję parmezanem i kładę plastry mozzarelli. Inne opcje to dodatek cienko pokrojonych pieczarek, oscypka, podawana po upieczeniu obficie posypana rukolą.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 300 stopni, ponieważ używam kamienia do pizzy (można kupić na allegro, odradzam szamotowy bo pęka) piekę tylko 5 minut, aż się trochę zarumieni.

 

Źródła:
KOMENTARZE: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

captcha

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>