Kalendarz

Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« kwi    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zblogowani

zBLOGowani.pl

Składniki

  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 4 młode cebule
  • 1 serce selera naciowego z liśćmi
  • 3-4 ząbki młodego czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 puszki (po 400 g) pomidorów w zalewie lub 1,5 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki
  • 6-7 łyżek oliwy extra vergine
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Jest to przepis Tessy Capponi-Borawskiej, uważam że to najlepszy sos pomidorowy do makaronu.

Sposób przygotowania

Marchewki, cebulę, selera kroimy na grube kawałki, wrzucamy do dużego garnka z całymi ząbkami czosnku, bazylią, natką i pomidorami (jeśli używamy świeżych, trzeba je pokroić w kostkę). Zalewamy oliwą i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru. Studzimy i miksujemy. Sos można przelać do słoików i pasteryzować.
Idealny w razie niespodziewanych gości, albo kiedy nie mamy czasu ugotować obiadu.

Źródła:
KOMENTARZE: 1
  1. Zoska pisze:

    och, uwielbiam eksperymentowac w kuchni, a ten przepis na sos, no no, musze wyprobowac!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

captcha

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>